SIKÇA SORULAN SORULAR

Çocuğuma kaç yaşından itibaren bale eğitimi aldırmalıyım?
Bale eğitimine 4 yaşından itibaren başlanabilir. Daha sonraki yaşlarda da bale eğitimine başlanabilir ancak kas gelişimi çok küçük yaşlarda başladığı için 11-12 yaşından itibaren baleye başlamak daha zor olacaktır.
Bale eğitiminin çocuğuma faydaları nelerdir?

Balenin pek çok faydası vardır. Bunlar;

Çocukların dikkatini yoğunlaştırır, hızlı düşünerek çabuk karar vermelerini sağlar.

Çocukların duruş ve yürüyüşlerini düzenler, içe basma ve düztabanlık gibi ortopedik rahatsızlıkları ortadan kaldırır.

Çocukların hayal gücünü, estetik anlayışını ve yaratıcılık yeteneğini güçlendirir.

Koordinasyon becerisini geliştirir.

Çocukların yürüyüş ve duruşlarını düzenleyerek estetik bir görünüme kavuşmalarını sağlar.

Zamanı iyi kullanmalarını öğreterek, disiplinli çalışma becerilerini arttırır.

Çocuğumun baleye olan yeteneğini nasıl anlarım?

Her ebeveyn çocuğunun yetenekli olduğunu düşünür ancak siz çocuğunuzun enstrüman çalmaya yetenekli olduğunu düşünürken onun asıl yeteneği dans etmek olabilir. Bunun için çocuğunuzun yetenekli olduğunu düşündüğünüz alanda bir uzmanla görüşerek durumu değerlendirebilirsiniz. Ayrıca çocuklarınızın isteklerine de kulak vermeyi unutmamalısınız.

Halk oyunlarını öğrenmenin belirli bir yaş sınırı var mı?

Halk oyunları, her yaştan insanın öğrenebileceği geniş kapsamlı bir dans olarak bilinmektedir. Çocukların ve yetişkinlerin istedikleri yaş seviyeleri fark etmeksizin rahatlıkla öğrenip uygulayabilecekleri bu dans, yöresel farklılıklara göre zorluk derecesi artan alıştırmaları barındırabilmektedir.

Bazı dans hareketleri erkekler için uygun olabildiği gibi kimi figürler kadınlara has estetik duruş gerektirebilmektedir. Bu bakımdan değişiklikler gösterebilen halk oyunlar genel hatları itibariyle büyük farklılıklar içermemektedir. 6-11, 11-18 ve 18 yaş üzeri gibi farklı grupların farklı uygulamalarla sürece dahil edildiği programlar bulunabilmektedir.

Halk oyunları kursunda neler öğreneceğim?

Kursta verilen hizmet gereğince pek çok yöreye ait figür çalışmaları hem bireysel hem de gruplar halinde öğrenebilme olanağına sahipsiniz. Duruş teknikleri, dönüş çalışmaları, çiftler halinde çalışmalar ve yörelere ait figür egzersizleri gibi süreçleri kapsayan kursun amacı size ilgi duyduğunuz yöreye ait dans tekniklerinin başarıyla öğretilmesini sağlamaktır.

Canlı müzik eşliğinde uygulamalı olarak yapılan alıştırmalarla ritim ve figür çalışmaları, horon ve zeybek danslarının teknikleri pekiştirilmektedir. Genellikle haftanın 1 veya 2 gününü kapsayan halk oyunları eğitimi süresince çeşitli yarışmalara ve konsept günlere hazır hale getirilen öğrenciler yöresel ezgileri başarıyla sergileme ayrıcalığına da sahip olmaktadır.

Halk oyunları kursu kaç saat sürer?
Ortalama ders süresi haftada 2 saattir. Bu süre kurs yerinin hazırladığı eğitim programına ve kurs günlerine (hafta içi / hafta sonu) bağlı olarak arasında değişiklik gösterir.
Halk oyunları kursuna gidebilmek için hangi kıyafetler gerekir?

Halk oyunları kursunda her yöre için farklı kıyafet seçimi söz konusudur. Bu nedenle tek bir kıyafet üzerinde yoğunlaşmak olanaksızdır. Kurs süresince vücudu sıkmayan, yöresel ezgiler taşıyan, rahat ve bol kesimli kıyafetler giyebileceğiniz gibi bileğinizi sıkmayan ayakkabıları tercih edebilirsiniz.

Kurs sonrasında bir gösteride ya da yarışmada yer alacaksanız giymeniz gereken başlıca kıyafetler yazma, şalvar, yemeni, fes, potur, gömlek, cepken, beyaz çorap olarak belirlenmiştir. Özellikle Ege yöresine ait oyunlarda aksesuar kullanımı yaygındır.

Modern dans kıyafetleri neler?

Dansın temelinde yatan rahatlık ve doğallık gereğince vücudun hareketlerini kısıtlamayan kıyafetlere öncelik tanınmalıdır. Bu, bir tayt olabileceği gibi uzun bir etek ya da bol bir eşofman da olabilmektedir.

Erkekler kıyafet seçiminde genellikle sade bir eşofman altı tercih edebilmektedir. Ağırlıklı olarak siyah ve beyaz tonlarının dikkat çektiği kurs kıyafetlerinde sahne için koreografiye uygun kıyafetlere de yer verilebilmektedir.

Modern dans kursunda hangi teknikleri öğreneceğim?

Graham, Cunningham, Release ve Limon gibi temel tekniklerin öğretildiği kursta balenin tam tersi olan figürler, vücudun doğal hareketleri ve gevşeme çalışmaları üzerinde durulmaktadır. Bu teknikleri öğrenebilmek için uygulamalı alıştırmalara ağırlık vermek gerekmektedir.

Zıplama ve dönüş tekniklerine de ağırlık verilen dansta müziğe yaratıcı bir yaklaşımda bulunulur. Bir çoğunun kurucusunun adını aldığı modern dans kursu tekniklerinde doğaçlama çalışmaları ön plandadır.

Eklem ve kasların rahat çalışabilme esasına dayandığı dansın Contact Improvisation adı verilen teknikle çiftlere hitap ettiği bilinmektedir.

İyi bir dansçı olabilmek için vücudun doğallığına öncelik tanımak ve nefesi doğru biçimde kullanmak gerekmektedir.

Kalça ve karın bölgesinin sıkıştırılması, bireysel stil çalışmaları ve düşüş teknikleri gibi süreçlerin de öğretildiği modern dans kursunda koreografi esasına dayalı eğitim süreçleri de uygulamalı olarak anlatılmaktadır.

Bale kursunun belirli bir yaş sınırı var mı?

Dans, vücut esnekliğine dayalı bir dans türü olması nedeniyle minimum 4 yaşından itibaren her çocuğun gidebileceği kurslar kapsamında yer almaktadır.

Yetişkinlerin yapabileceği dansın herhangi bir yaş sınırlaması olmamakla birlikte ilerleyen yaşlar dans için zorlayıcı bir etken olarak bilinmektedir. Vücudun kuvvetlenebilmesi için dansı öğrenen çocuklara uygun beslenme biçimleri de söz konusu olabildiği gibi, dik duruş çalışmaları ve denge alıştırmaları, 4 ile 11 yaş aralığında çocuklarda daha olumlu sonuçlar vermektedir.

Balede hangi kıyafetler tercih edilir?

Eğitim süresince kıyafet olarak vücudu saran, esnek kıyafetler tercih edilir. Erkeklerin dans kıyafeti tayt ve rahat bir T-shirt ile tamamlanmaktadır. Vücudun yeteri kadar esneyebilmesi için dansa başlamadan önce ısınma hareketlerine yer verilir. Bu esnada bacaklara tozluklar takılır.

Çocuklarda dans kıyafeti seçimi yapılırken genellikle pembe tonlarında kabarık eteklere, puantiye detaylarına ve vücudu saran çoraplara öncelik tanınabilmektedir.

Yetişkinler kıyafet seçiminde dönemsel tasarımları tercih edebildiği gibi beyaz tonlarda elbiselerle de şık bir görünüm sergileyebilmektedir. Dansta giyilen ayakkabı, ayakların sıkı ve parmakların bitişik durmasını sağlar ayrıca parmakların kırılmasını önler. Ayakkabıyı giyerken ayakları korumak ve acımamasını sağlamak amacıyla uçluklar da giyilmektedir.

Tercihe göre dans öncesinde ayak parmakları yara bandı ile sarılabilmektedir. Isınma hareketleri öncesi vücudu zorlayacak hareketler yapmaya çalışmak sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle kıyafetler balerin ve baletler için büyük bir önem taşımaktadır.

Zumba dansını kimler yapabilir?

Zumba yapabilmek için iyi bir dansçı olmanız gerekmemektedir. Büyük-küçük herkes zumba kursuna giderek bu dansı yapabilir. Zumba da kendinizi enerjik ve dinamik hissetmeniz, dans kursuna gitmeniz için yeterli bir neden.

Zumba dans müziğine kulak verdiğiniz anda hareketleri yavaşca sergilemeye başlıyor olacak ve zamanla gerçek bir dansçı gibi kendinizi müziğe bıraktığınızı fark edeceksiniz. Kursa katılım sürecinin herhangi bir yaş sınırı olmamakla birlikte kendini bu dansa hazır hisseden herkes zumba yapabilmektedir.

Zumba ile zayıflayabilir miyim?

Zumba bir dans türü olarak bilinse de zayıflamak isteyen insanların katılım gösterebileceği bir fitness programı kapsamına da alınmaktadır. Özellikle yemeklerden sonra zumba yaparak fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Haftanın 2 günü, 1 saatinizi zumbaya ayırarak hem dans edebilir, hem de vücudunuzda istenmeyen yağ oluşumunu ortadan kaldırabilirsiniz. Zumba kursu ile müzik eşliğinde ya da spor salonlarında, eğitmenler ışığında ve kalabalık bir ortamda sosyalleşebilir, kendinizi dansın ritmine adapte edebilirsiniz.

Zumba dans müzikleri nelerdir?

Zumba dansında tercih edilen müzikler başta Cha Cha, Samba ve Rumba olmak üzerer Hip Hop, Oryantal, Flamenko ve Cumbia gibi çeşitlere ayrılabilmektedir. Genellikle pek çok müzik türüyle icra edilebilen bir dans olması zumbaya evrensel bir nitelik kazandırmıştır. Ritim bakımından yavaş ve hızlı müzik türlerine göre çalışma programları hazırlanmaktadır.

Modern dansın belirli bir yaş sınırı var mı?

Vücut gelişimine bağlı olarak sınırlandırılan dansın minimum yaş seviyesi 6 olarak belirlenmiştir. Kursun amacı, modern dansa hevesli olan insanlara teknik açıdan gerekli bilgilerin verilmesi ve uygulamalı alıştırmalarla bu sürecin desteklenebilmesidir.

Dansın öğrenilme sürecinin ardından profesyonelleşme yolunda atılacak ilk adımlardan biri de kendine has figürlerin oluşturulmasıdır. Ağırlıklı olarak lirik parçalarla yapılan dansa kadın veya erkek fark etmeksizin herkes katılım gösterebilmektedir.

Modern dans ne anlatır?

Bale adımlarına ve bale dansının kuralcı yapısına karşı çıkan modern dans, oluşumu sırasında pek çok dans türünden etkilenmiştir. İnsanların bulundukları yaşam standartlarında dile getirmek istedikleri duyguların bedenlerinde açığa çıktığı dans, sahne atmosferinde hayat bulmaktadır.

Ağırlıklı olarak bedenin eğitilmesi esasına dayanan dans, insanların kendilerini bulabilmelerine olanak tanımaktadır.